PAŇKOVÁ VYLOVILA Z ČUNOVA ĎALŠIE STRIEBRO

Zuzana Paňková
PAŇKOVÁ VYLOVILA Z ČUNOVA ĎALŠIE STRIEBRO

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY JUNIOROV A DO 23 ROKOV – ČUNOVO, BRATISLAVA – 20. – 23. JÚL 2023

Posledný deň Majstrovstiev Európy juniorov a do 23 rokov v kanoistike na divokej vode v Čunove priniesol striebornú radosť Zuzany Paňkove v kategórii kanoistiek do 23 rokov. Soni Stanovskej v rovnakej kategórii ostalo nepopulárne štvrté miesto. Kanoista Samuel Krajčí skončil šiesty a Emanuela Luknárová deviata.

Posledný deň na domácom európskom šampionáte bol plný očakávaní po dvoch individuálnych štvrtých miestach  v kajaku sa úpenlivo čakalo na prvú medailu. V hre bolo hneď niekoľko kanoistických kandidátov. Do finále sa dostalo kompletné trio kanoistiek do 23 rokov Emanuela Luknárová, Zuzana Paňková a Soňa Stanovská a obhajca juniorského európskeho titulu Samuel Krajčí.

Zuzana, voda a bránky. Nič viac nič menej. 

Medaila napokon cinkla iba 18.ročnej Košičanke Zuzane Paňkovej. Minulý rok suverénne najlepšia juniorka prešla do vyššej kategórie a hneď prvý rok v „dvadsaťtrojke“ si vypádlovala 2. miesto. „Som spokojná. Išla som dobrú jazdu, čistú jazdu a cítila som sa super. A zo striebra sa veľmi teším,“ vyznala sa Zuzana bezprostredne v cieli. Po dojazde do cieľa zdvihla ruky nad hlavu a do očí sa jej nahrnuli slzy šťastia.

Ako prebiehala jej strieborná jazda? „Do šiestej bránky som nemala pokoj na pádle a trochu som hapkala na vode ako my vodáci hovoríme, neboli to kvalitné zábery, ale od šiestej brány som išla dobre. Boli tam iba drobné chyby.“ Uznala jazdu Češky Gabriely Satkovej, ktorá bola na svetovej úrovni. „Gabča išla naozaj super.“ Zuzana za víťaznou Češkou zaostala 3,76 sekundy a treba jedným dychom povedať, že česká reprezentantka zašla bezchybnú jazdu. Zuzana štartovala ako víťazka semifinále ako posledná. „Vnímala som na štarte je obrovský náskok, ale hovorila som si, že idem svoje a sústredila som sa iba na svoju jazdu. A hovorila som si moju mantru: Ja, voda a bránky. Nič viac, nič menej a to som si opakovala.“

Paňkovej striebro je jediná individuálna medaila z domáceho európskeho šampionátu juniorov a do 23 rokov. „Medaila ma veľmi teší a určite ma to nakopne a namotivuje do ďalšej časti sezóny.“ Už v poradí tretia strieborná medaila pre Paňkovú na európskom šampionáte. Na treťom mieste skončila Francúzka Delasussová.

Tesne za medailovými pozíciami skončila ďalšia kanoistka Soňa Stanovská. „Teším sa. Myslím, že som podala veľmi dobrý výkon. Rozhodila ma trochu dotyk bránky, ale napriek tomu si myslím, že som celý šampionát celkom dobre zvládla. Dnes k medaile chýbal naozaj iba kúsok šťastia. Po dojazde do cieľa som vedela, že to bude niekde medzi tretím až piatym miestom, ale myslím si, že štvrté miesto je veľmi pekne a ja sa z neho teším,“ povedala Stanovská.

Tretia do finálovej partie Emanuela Luknárová neprešla jednu z brán na trati a skončila na deviatom mieste. „Som veľmi sklamaná. Pustila som sa do kanálu na trať s veľkou vervou a v niektorých momentoch som to moc prepálila. Dotkla som sa hneď bránky tri, ale dokázala som sa dostať späť do správnej stopy, ale chybovala som aj v ďalšej bránke. Asi som veľmi chcela,“ povedala Luknárová. 

Tri dotyky Sama Krajčího vo finále boli príliš

V juniorskej kategórii kanoistov Slovensko obhajovalo jediný individuálny titul. Samuel Krajčí minulý rok v Českých Budějoviciach získal fantastické zlato a rovnaký kov mal v hľadáčiku aj na domácej vode v Čunove. „Mal som na štarte veľký stres, pretože na domácej vode je to predsa len iné. Semifinálová jazda nebola dobrá, ale vo finále som zašiel rýchlu jazdu, no škoda tých dotykov bránok, bez nich by som bol prvý. Ale tri dotyky je naozaj moc. Mala to byť čistá jazda a mal som byť v kľude, ale veľa som riskoval.“ Na jednej strane sklamanie zo šiesteho miesta, na druhej strane chuť trénovať ďalej. „Mrzí ma to, že to nevyšlo. Treba zamakať, aby sa takéto veci nestávali,“ dodal Krajčí.

V juniorskom kanoe nepostúpil zo semifinále do desaťčlenného finále David Štaffen, ktorý mal tiež ambíciu zabojovať o popredné miesta. „Moja semifinálová jazda bola až do desiatej brány dobrá. Urobil som si zlý nájazd a skákal som do protiprúdnej bránky pred tribúnou, pri ktorom som urobil zlý prehmat a prevrátil som sa. Bola to nepozornosť. Neustriehol som si špicu a potom sa to už tiahlo dole vodou.“ Čo ti išlo po tej chybe v hlave? „.Že ak chcem byť vo finále, musím to dohnať, ale nevyšlo to na finále,“ povedal sklamaný Štaffen, ktorý napokon skončil na 15. mieste, jedno miesto za Martinom Kindlom, ktorý skončil 14ty.

Z titulu sa tešil Čech Filip Jiras, druhý skončil Francúz Debliquy a tretí Čech Kratochvíl.

C1 muži do 23 bez finále, rovnako juniorské kanoistky

V kategórii C1 muži do 23 rokov sa nepodarilo dvom našim kanoistom postúpiť zo semifinále do finále. Adam Janovčík skončil 13ty a Ľudovít Macúš o jedno miesto za ním na 14. mieste.  

„Podľa mňa to bola dobrá jazda. Boli v nej samozrejme chyby a dotyk bránky a to čo tomu dotyku predchádzalo, ale keby som tieto chyby neurobil určite by to stačilo na finále,“ povedala Adam. „Určite musím zapracovať na psychike a sústredení sa pred štartom. Na štarte som sa síce cítil dobre, ale pri rozjazďovaní som si pripúšťal chyby, ktoré by sa mohli stať a ako sa im vyvarovať,“ zanalyzoval Janovčík.

V kategórii kanoistov do 23 rokov zvíťazil Francúz Senechault, druhý skončil Čech Heger a tretí Brit Linksted.

Slovenské juniorky v kanoe nepostúpili do finále. Najlepšie skončila Petronela Ižová na 12tom mieste. „Jazda bola pekná, išla som v kľude a neťukala som,“ zhodnotila úvod jazdy Ižová. „Navyše som sa cítila na trati dobre a celkom mi trať sadla až do kombinácie okolo bránky 19 pod mostom, kedy som zaváhala a nestihla som prehodiť pádlo a išla som  mimo bránu. Mala nepozornosť, blok v hlave. Určite na tú kombináciu mám a prešla by som ju určite aj v tréningu,“ dodala Ižová. Ďalšia Slovenka Stanislava Ďuratná skončila na 16. mieste.

Kategóriu junioriek vyhrala Nemka Neele Krech, pred pred Slovinkou Pintericovou a na treťom mieste skončila Nemka Pirroová.

Výsledky: 

Kompletné výsledky nájdete na: https://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/2291

C1 muži do 23 rokov

  1. Yohann Senechault (francúzsko) 93,59/0, 2. Vojtech Heger (česká republika) 94,86/0, 3. Peter Linksted (veľká británia) 95,13/0, … 13. Adam Janovčík, 14. Ľudovít Macúš (všetci Slovensko)

C1 ženy do 23 rokov

  1. Gabriela Satkova (Česká republika) 99,99/0, 2. Zuzana Paňková (Slovensko) 103,75/0, 3. Doriane Delassus (Francúzsko) 104,37/0, 4. Soňa Stanovská 107,34/2, 9. Emanuela Luknárová (všetky Slovensko) 157,42/52.

C1 juniori

  1. Filip Jiras (Česká republika) 99,20/2, 2. Elouan Debliquy (Francúzsko) 99,80/0, 3. Lukas Kratochvil (Česká republika) 100,60/6, 6. Samuel Krajčí (Slovensko) 103,60/6, 14. Martin Kindl, 15. David Štaffen (všetci Slovensko)

C1 juniorky

  1. Neele Krechová (Nemecko) 114,74/4, 2. Naja Pintericová (Slovinsko) 116,81/2, 3. Paulina Pirroová (Nemecko) 120,50/8, … 12. Petronela Ižová, 16. Stanislava Ďuratná (všetky Slovensko)

Viac informácií sa dočítate na canoebratislava.sk

Text: Andy Zererová

Foto: Peter Brichta