DESATINKY OD INDIVIDUÁLNYCH MEDAILÍ

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY JUNIOROV A DO 23 ROKOV – ČUNOVO, BRATISLAVA – 20. – 23. JÚL 2023

Športové šťastie nestálo na strane domácich kajakárov na Majstrovstvách Európy juniorov a do 23 rokov v Čunove. Kajakárka do 23 rokov Zuzana Paňková a Richard Rumanský v juniorskom kajaku skončili jednu priečku za medailou zhodne na štvrtom mieste. 

Go Big or Go Home v podaní Paňkovej

Nechýbalo veľa a Zuzana Paňková sa mohla tešiť zo zlata. Jeden malý šuch bránky znamenal dve trestné sekundy a presne jednu desatinu od bronzu. „Ten ťuk ma mrzí. Mohlo to byť zlato. Ale s mojim prvým vystúpením v kategórii do 23 rokov som spokojná,“ povedala Zuzana. „V 18tej bránke ma podplavilo a chcela som to dohnať a tam nastala chyba dotyk bránky. Išla som vabank „Go Big or go home“, takže som do toho chcela dať úplne všetko,“ vysvetlila chybu na trati Paňková. 

V kategórii kajakárok do 23 rokov mali Slovensko až trojnásobné zastúpenie. Vo finále pádlovala aj Soňa Stanovská, ktorá skončila siedma a Ivana Chlebová dopádlovala na ôsmom mieste. 

Stanovská sa do finálového dňa zobudila s bolesťami, ktoré jej výkon evidentne ovplyvnili. „Od rána som sa necítila dobre a bola som šťastná, že som semifinálovú jazdu vôbec zišla. Medzi jazdami sa to trochu zlepšilo, ale pocit na vode nebol vôbec dobrý. Snažila som sa urobiť maximum, aby som to do finále vylepšila, ale trestné sekundy za dotyky na bránach ma odsunuli mimo medailových pozícií,“ vysvetlila Soňa. 

Stanovská si chuť môže rovnako ako Paňková napraviť v nedeľnom kanoe. „Bratislava je jedna z mojich najobľúbenejších tratí. Vždy som na nej mala dobré umiestnenia a dnes som mala jednoducho iba zlý deň a zajtra pôjdem s novým pocitom do individuálnych disciplín kanoe a kajak kros,“ dodala na pozitívnu nôtu Stanovská.

Ivana Chlebová skončila minulý rok na európskom šampionáte do 23 rokov v Českých Budějoviciach deviata. Na domácej vode si výsledok o jedno miesto vylepšila. Zverenkyňa Petra Mráza, ktorý bol trénerom aj dvojnásobnej olympijskej víťazky Eleny Kaliskej stojí za Ivaninými pokrokmi na vode. „Som spokojná s jazdou. Nespravila som v nej žiadnu fatálnejšiu chybu. V spodnej pasáži prišla únava, čo ma stálo aj jeden dotyk a lepšie umiestnenie. Vylepšila som si výsledok z minulého roku, takže som spokojná.“ Ivane pomohla aj podpora domáceho publika. „V domácom prostredí to bol zážitok, že som mala možnosť reprezentovať Slovensko práve u nás doma na vode, na ktorej si verím a ktorá ma baví,“ vysvetlila Chlebová. 

Zvíťazilo české duo Lucie Nesnídalová pred krajankou Antonii Galuškovou. Tretia skončila Lea Nováková zo Slovinska. 

Rumanský nechal medailu v Niagare

Juniori chceli medailu. Do finále postupovali dvaja Jakub Ševčík a Richard Rumanský Bronzovú medailu obhajoval Rumanský, ktorý neskrýval sklamanie po dojazde. I keď mnohí favoriti sa umiestnili až za ním, Rumanskému napokon ostalo nepopulárne štvrté miesto. „Veľmi ma to mrzí. Medailu som nechal v poslednom skoku v Niagare,“ začal hodnotenie Richard Rumanský. „Počas jazdy som sa cítil dobre a vedel som, že to je rýchle.  No do posledného skoku som skoro naskočil a stiahlo ma veľmi nízko pod protiprúdnu bránku.“

Jakub Ševčík pádloval na medzinárodnom podujatí premiérovo . „Do jazdy som dal úplne všetko. Som spokojný s finálovou jazdou a je to siedme miesto, s čím môžem byť spokojný.“

Z juniorského zlata sa tešil Francúz Martin Cornu, na druhom mieste dopádloval Talian Xabier Ferazzi a tretí skončil Ziga Lin Hočevar zo Slovinska. 

Kajakárske finále Filipa Stanka 

Vo finále kajakárov do 23 rokov sme malo Slovensko zastúpenie v podaní Filipa Stanka. Čistá finálová jazda mu stačila na 11. miesto. Oproti semifinále si umiestnenie vylepšil o dve miesta.  „Išlo sa mi dobre, užil som si to a som rád, že som mal možnosť štartovať vo finále,“ povedal Filip Stanko. „Som spokojný so finálovou jazdou. Síce tam boli malé chybičky, ale konkurencia je veľká v tejto kategórii a s jedenástym miestom som spokojný. Podľa mňa na vrchu som stratil asi najviac. Snažil som sa to dotlačiť až do konca, ale vydalo to iba na tú 11-tu priečku,“ zhodnotil finálovú jazdu Filip Stanko.

Ďalší slovenskí kajakári sa neprebojovali zo semifinále. Iľja Buran skončil 17ty a Matej Blaščík na 28. mieste. 

Zlato obhajoval Jakub Krejčí, ktorý napokon skončil na druhom mieste za Španielom Miquelom Trave, ktorý zvíťazil aj s dotykom brány. Na treťom mieste skončil Francúz Leo Vuitton. 

Juniorské kajakárky bez finále

V juniorskom ženskom kajaku sa nepodarilo ani jednej Slovenke postúpiť zo semifinále do finále. Najlepšie skončil Žilinčanka Stanislava Ďuratná na 18. mieste: „Pred štartom som bola rozhodená. Uvedomovala som si vážnosť pretekov, konkurenciu a bola som pod dosť veľkým tlakom, čo sa mi vypomstilo a minula som bránu,“ povedala Stanislava Ďuratná, ktorá bude štartovať a v nedeľnom kanoistickom semifinále. Zvíťazila Nemka Paulína Pirroová, druhá skončila Oľga Samková z Českej republiky a tretia Charlotte Wildová z Nemecka

Nedeľný program Majstrovstiev Európy juniorov a do 23 rokov v kanoistike na divokej vode v Čunove vyvrcholí finále v kanoe a spoznáme víťazov v novej olympijskej disciplíne kajak kros od 15:30.  

Výsledky: 

Kompletné výsledky: https://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/2291

K1 muži do 23 rokov: 

1. Miquel Trave (Španielsko) 86,72/2, 2. Jakub Krejčí (Česká republika) 87,86/0, 3: Leo Vuitton (Francúzsko) 87,97/0, … 11. Filip Stanko 91,03/0, 17. Iľja Buran, 28. Matej Blaščík (všetci Slovensko)

K1 ženy do 23 rokov

1. Lucie Nesnídalová (Česká republika) 99,30/0, 2. Antonie Galušková (Česká republika ) 99,92/0, 3. Lea Nováková (Slovinsko) 101,12/0, … 4. Zuzana Paňková 101,22/2, 7. Soňa Stanovská 104,10/4, 8. Ivana Chlebová 104,24/2 (všetky Slovensko)

K1 juniori

1. Martin Cornu (Francúzsko) 90,11/0, 2. Xabier Ferrazzi (Taliansko) 90,54/2, 3: Ziga Lin Hočevar (Slovinsko) 90,99/0, 4. Richard Rumanský 91,52/0, 7. Jakub Ševčík 95,17/0,  27. Daniel Hodas-Pauer (všetci Slovensko)

K1 juniorky

1. Paulina Pirrová (Nemecko) 102,14/0, 2. Oľga Samková (Česká republika) 105,51/0, 3. Charlotte Wildová (Nemecko) 106,88/2, … 18. stanislava Ďuratná, 19. Simona Blaščíková. 

Text: Andy Zererová / Foto: Peter Brichta