Na striebornom Čunove

Slováci otvorili domáci európsky šampionát s dvomi striebrami

Úvodný deň Majstrovstiev Európy juniorov a do 23 rokov v kanoistike na divokej vode sa čunovská trať zablýskala na strieborno. Slováci využili výhodu domáceho prostredia na zisk prvých cenných kovov, keď tím kajakárok do 23 rokov a juniorská hliadka získali zhodne strieborné medaily. 

Tím skúsených kajakárok do 23 rokov v zložení Ivana Chlebová, Soňa Stanovská a Zuzana Paňková vedeli už po prejazde cieľovou líniou, že to bude dobrý výsledok. „Vedeli sme, že sme išli dobrú jazdu a dodržali sme všetko čo sme si pred ňou povedali,“ zhodnotila Soňa Stanovská. Dievčatá sa dokonca pár minút tešili s európskeho titulu, no odpísaný dotyk brány francúzskeho tímu ich odsunul na druhé miesto. „Môj ťuk prišiel na nesmierne náročnej kombinácii a ja ako druhá loď to mám najťažšie, lebo musím robiť miesto tej tretej a zároveň nemôžem nabúrať tretiu, takže to je asi najzložitejšia pozícia. Zmenila sa mi na tom úseku trochu voda,“ povedala Stanovská. Na víťazné Francúzky im napokon chýbalo 1,43 s. Na domácej trati, na ktorej poznajú dokonale každý valec, verili v dobrý výsledok. „Vedeli sme, že je to na tejto trati náročné, že aj ostatné tímy to nebudú mať ľahké, takže sme si verili, že to bude veľmi dobrý úspech,“ dodala Stanovská. 

Zuzana Paňková vyzdvihla dobrý výkon celého tímu: „Taktika, s ktorou sme na trať išli sa podarila. Porazili sme obhajkyne titulu Nemky a to je skvelý úspech.“ Tretia do partie Ivana Chlebová dodala: „Pre takéto jazdy trénujeme a sme radi, že sa to podarilo, že sme to takto zúročili.“

Juniorský kajakársky trojlístok Richard Rumanský, Jakub Ševčík a Daniel Hodas Pauer veril do posledného momentu v zlato. Na druhú pozíciu ich odsunuli až Nemci, na ktorých v konečnom hodnotení strácali 3,59 sekundy. Keď ste prišli do cieľa verili ste, že z toho môže byť medaila? „Ja som hneď vedel, že to určite bude na medailu,“ povedal Richard Rumanský. „Bol som si tým istý, až do momentu, keď sme sa postavili pred tabulu a videli sme, že idú Češi a Taliani dosť rýchlo,“ dodal.  Oba tímy však neprešli správne jednu z brán na trati a získali 50 sekundové penalizácie. „Po ich jazdách som si bol istý, že to vide na druhé, alebo tretie miesto, dodal Rumanský. Daniel Hodas Pauer medailu nečakal. „Urobil som v jazde chyby na 11tej bráne a aj jediný dotyk brány som získal ja a aj v kombinácii brán na záver som musel použiť retur.“ Tretí kajakár Jakub Ševčík zhodnotil výkon tímu: „Išli sme rýchlo a plynulo. Mali sme mierne zaváhanie nad posledným skokom, ale podľa mňa to bola super jazda a zvládli sme to..“

Kajakári do 23 a juniorky nedosiahli na medaily

Na medailové pozície nedosiahli tímy kajakárov do 23 rokov v zložení Matej Blaščík, Filip Stanko a Iľja Buran. „Najprv to vyzeralo dobre, ale výsledok nie je taký dobrý,“ začal hodnotenie Matej Blaščík. „Zaskočilo nás, čo sme dnes na trati predviedli. Mysleli sme, že to bude fajn, ale prišli dotyky, no nečakali sme, že to bude také zlé,“ dodal Blaščík. Iľja Buran priblížil taktiku, s ktorou na trať nastupovali: „Plánovali sme, že prvý v hliadke Filip Stanko sa odtrhne skôr od nás, aby sme na spodnej časti trate mali viac priestoru každý z nás a vyzerá to, že sa nám to vypomstilo a stratili sme cenné sekundy.“ Tretí Filip Stanko doplnil dvojicu rečníkov: „S výsledkom nie sme spokojní, čakali sme, že to bude vyššie.“ Slovenské juniorky v zložení Petronela Ižová, Stanislava Ďuratná a Simona Blaščíková dopádlovali na šiestom mieste s odstupom 16,87 sekundy za víťaznými Češkami.  

Program európskeho šampionátu juniorov a do 23 rokov v kanoistike na divokej vode pokračuje v piatok kategóriou kanoe. O 9:00 začína kvalifikácia v jednotlivých disciplínach a poobede sú na programe finále tímových súťaži. 

Viac informácií získate na canoebratislava.sk.

Sledujte instagram @canoebratislava

Výsledky – finále tímové súťaže

3x K1 muži do 23 rokov

1. Španielsko 90,35 s./0 , 2. Francúzsko 90,41/2, 3. Veľká Británia 94,02/2, … 9. Slovensko (Filip Stanko, Iľja Buran, Matej Blaščík) 99,65/4. 

3x K1 ženy do 23 rokov

1. Francúzsko 102,80s./4, 2. Slovensko (Ivana Chlebová, Soňa Stanovská, Zuzana Paňková) 104,23/2, 3. Slovinsko 107,68

3x K1 juniori

1. Nemecko 98,51/4, 2. Slovensko (Richard Rumanský, Daniel Hodas Pauer, Jakub Ševčík), 3. Slovinsko 102,32/6. 

3x K1 juniorky

1. Česká republika 114,50/6, 2. Nemecko 120,90/8, 3. Španielsko 125,51/14, … 6. Slovensko (Petronela Ižová, Stanislava Ďuratná, Simona Blačšíková) 131,37/12

Kompletné výsledky nájdete na:

https://siwidata.com/canoelive/#/splash/eca/2291

Text: Andy Zererová

Foto: Peter Brichta