Technická návšteva viceprezidenta ECA a rokovanie na Ministerstve dopravy 

Prípravy na Majstrovstvá Európy juniorov a do 23 rokov v kanoistike na divokej vode v Bratislave-Čunove sú v plnom prúde. Predseda Sekcie divoká voda Martin Stanovský, st. privítal minulý týždeň v dejisku šampionátu viceprezidenta Európskej kanoistickej asociácie (ECA) Andreja Jelenca. Hlavnou témou pracovného stretnutia s organizačným výborom Canoe Bratislava bola príprava podujatia, ktoré sa uskutoční 20. – 23. júla 2023 v areáli Divoká Voda

„Najzložitejšia časť podujatia je zabezpečenie dostatočných finančných zdrojov,“ povedal Martin Stanovský, ml. predseda organizačného výboru. „Vzhľadom na to, že nám organizáciu európskeho šampionátu udelila ECA až v septembri minulého roku ako záchranné riešenie, máme málo času na získanie dostatočného financovania podujatia.“ Viceprezident ECA Andrej Jelenc navštívil čunovský areál a skontroloval prípravu šampionátu po technickej stránke. „Príprava Majstrovstiev Európy ide podľa plánu. Náš organizačný tím je skúsený a v Areáli Divoká voda sme už zorganizovali aj majstrovstvá sveta, takže v súčasnej dobre vychytávame organizačné detaily ohľadne programu podujatia,“ doplnil M. Stanovský.  

Generálnou sekretárkou organizačného výboru je majsterka sveta vo vodnom slalome kajakárka Jana Dukátová, ktorá je v organizačnej funkcii po prvý krát. „Momentálne je hlavnou témou z môjho hľadiska komplexná logistika okolo tímov a rozhodcov. Riešime ubytovanie, transporty z letiska a na športovisko,“ priblížia J. Dukátová.

Využitie športových podujatí na propagáciu Slovenska

Po prehliadke areálu a predstavenia logistických plánov pokračoval pracovný program stretnutím so štátnou tajomníčkou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky Katarínou Brunckovou. Hlavnou témou stretnutia bola príprava a organizácia významných medzinárodných športových podujatí v kanoistike na divokej vode na Slovensku. Slovenská kanoistika v tejto sezóne okrem Majstrovstiev Európy juniorov a do 23 rokov organizuje v Čunove aj ďalšie významné medzinárodné podujatia ako ECA Európsky pohár juniorov a preteky ICF svetovej rankingovej série. V nasledujúcej sezóne 2024 čaká Slovenskú kanoistiku organizácia až dvoch vrcholných podujatí Majstrovstiev sveta juniorov a do 23 rokov v kanoistike na divokej vode v Liptovskom Mikuláš a Majstrovstiev Európy juniorov a do 23 rokov v rýchlostnej kanoistike na bratislavskom Zemníku.

Spolu so štátnou tajomníčkou a zástupcami Ministerstva dopravy SR diskutovali zástupcovia Slovenskej kanoistiky aj na tému využitia športu ako efektívneho nástroja na propagáciu a prezentáciu Slovenska v zahraničí a na zvýšenie počtu zahraničných návštev. Jednou z kľúčových interných stratégii sekcie divokých vôd je práve využitie potenciálu organizácie významných medzinárodných podujatí na propagáciu športového turizmu vodnoslalomárskych areálov v Čunove a Liptovskom Mikuláši. Viceprezident ECA Andrej Jelenc predstavil akým smerom sa uberá Slovinsko v rámci systémových nastavení podpory športu a propagácie Slovinska ako destinácie cestovného ruchu prostredníctvom športu.

Tradícia Majstrovstiev Európy juniorov i do 23 rokov má kolísku práve na Slovensku, kde sa v roku 1995 konali prvé majstrovstvá Európy juniorov v Liptovskom Mikuláši. Bratislava hostila v roku 2002 prvé majstrovstvá Európy do 23 rokov, kedy boli ešte spojené so seniorskou Európou. Spoločnú cestu našli v roku 2004, odkedy sa konajú súčasne. V Čunove sa bude konať už 25. ročník Majstrovstiev Európy juniorov a 21. Majstrovstvá Európy do 23 rokov.

Publikované
Kategorizované ako Novinky